Verkoop/verhuur je woning

 

Als u de oude woning nog te koop heeft staan en al een andere woning heeft gekocht, kan het uitkomst bieden als u de oude woning tijdelijk kunt verhuren.

Met de huurinkomsten kunt u de lasten van de te koop staande woning geheel of gedeeltelijk dekken. Op die manier kunt u de slechte periode op de woningmarkt overbruggen en kan de verkoop plaatsvinden op een moment dat de markt er beter voor staat.

Overweegt u tijdelijke verhuur?

 Tijdelijke verhuur van een te koop staande woning heeft ingrijpende fiscale gevolgen. Deze gevolgen bepalen in belangrijke mate of u er daadwerkelijk op vooruit gaat met de tijdelijke verhuur van uw woning.

Wat moet u regelen voor tijdelijke verhuur?

 1. Toestemming geldverstrekker
In de hypotheekvoorwaarden staat vrijwel altijd dat u voor het verhuren van uw woning toestemming nodig heeft van de bank of geldverstrekker. Ook als het om tijdelijke verhuur gaat. 

 2. Vergunning van de gemeente
Als u uw woning tijdelijk verhuurt op basis van de Leegstandwet, heeft dat als voordeel dat de uitgebreide bescherming van de huurder opzij wordt gezet. Voorwaarde daarvoor is wel dat u voor de tijdelijke verhuur een vergunning aanvraagt bij uw gemeente.

3. Contact verzekeringsmaatschappij
Als u uw woning tijdelijke verhuurt, kan dit gevolgen hebben
voor uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

 4. Huurcontract tijdelijke verhuur
Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast. Gebruik bijvoorbeeld ons model-huurcontract. Vraag bovendien om een kopie van het paspoort van de huurder. Bekijk ook het origineel goed.

 

 

Persoonlijke gegevens
Om welk huis gaat het?